04 25 21 301

Kako ukrepati ob poškodbi zoba?

15.09.2019

Vsak se lahko kadarkoli sreča s poškodbo zob, zato je pomembno imeti znanje kako pravilno ukrepati ob taki poškodbi. Lahko pride do poškodbe samega zoba ali pa so pridružene še poškodbe okolnih struktur (dlesen, pozobnica, kost).

Kadar pride do odloma zobne krone, se takšna poškodba popravi z lepljenjem odlomljenega dela zoba ali pa z zalivko oziroma prevleko. Kadar poškodba sega do živca zoba, je zob potrebno predhodno koreninsko zdraviti.

Kadar pride do poškodbe obzobnih tkiv in je zoba razmajan ali pa nagnjen v nepravilno smer, bo zobozdravnik zob namestil na pravo mesto in za nekaj tednov zob fiksiral za sosednja zoba z ustrezno opornico. Pogosto je potrebno tudi koreninsko zdravljenje zoba, kar je odvisno tudi od stopnje razvoja zobne korenine.

Ob izbitju celega zoba je najboljše ukrepanje, da ponovno vstavimo na svoje mesto in se odpravimo k zobozdravniku. Pri tem je pomembno da zob držimo samo za zobno krono in se ne dotikamo površine zobne korenine, saj s tem poškodujemo celice pozobnice. Če je zob umazan, ga pred vstavitvijo na hitro (10 sekund) speremo pod hladno tekočo vodo in pri tem pazimo, da ga držimo le za zobno krono. Po vstavitvi izbitega zoba naj poškodovanec ugrizne v čisti robec da zob ostane na mestu in se odpravi k zobozdravniku.

Če zoba ne moremo ali ne uspemo ponovno vstaviti na svoje mesto, je potrebno zob spraviti v posodico z mlekom, fiziološko raztopino ali slino ter se takoj odpraviti k zobozdravniku. Krajši ko bo čas od izbitja zoba do ponovne vstavitve na svoje mesto, večja bo možnost za uspešno terapijo. Zobozdravnik bo zob ustrezno imobiliziral ter dal napotke za nadaljnjo terapijo. Zoba ne shranjujemo v vodi! Mlečnih zob pri otrocih ne vstavljamo ponovno na svoje mesto!

Naročite se na pregled

Pričakujemo Vas v naši zobozdravstveni ordinaciji. Pokličite nas ali pa se naročite preko spodnjega obrazca.
Naročilo na pregled